Datum

Mariëtte Hamer nieuwe voorzitter Raad van Toezicht

Datum

SER-voorzitter Mariëtte Hamer wordt per 1 september 2020 de nieuwe voorzitter van onze Raad van Toezicht (RvT) van expertisecentrum Pharos. Zij volgt de huidige voorzitter, Drs. Fawzia Nasrullah, op. Zij is aan het einde van haar termijn gekomen. “We zijn Fawzia erg dankbaar voor haar inzet en betrokkenheid. Ook zijn we erg blij dat Mariëtte het stokje van haar wil overnemen”, zegt directeur Patricia Heijdenrijk.

Mariëtte Hamer is sinds 2014 voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarvoor was zij zestien jaar lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid (PvdA). Mariëtte Hamer was drie jaar fractievoorzitter van de PvdA. De SER is de belangrijkste adviesraad voor regering en parlement over sociaaleconomische vraagstukken. Het terugdringen van sociaaleconomische en etnische gezondheidsverschillen, dé missie van Pharos, is zo’n belangrijk vraagstuk.

Gezondheidsverschillen verkleinen

Als voorzitter van de Raad van Toezicht adviseert en controleert Mariëtte Hamer de directie van Pharos. “Ik vind het schrijnend dat inkomens- en opleidingsverschillen en verschillen van herkomst in een land als Nederland ook leiden tot verschillen in gezondheid en levensduur. De belangrijke rol die Pharos speelt om die verschillen in gezondheid terug te dringen is van groot maatschappelijk belang. Ik draag daarom graag bij aan deze organisatie die zich al jaren enorm hard inzet om het in Nederland voor iedereen een stukje beter te maken.”

Patricia Heijdenrijk: “Het terugdringen van sociaaleconomische en etnische gezondheidsverschillen krijgt steeds meer aandacht. Dat is zeker nodig. Mensen met een lage opleiding sterven in Nederland gemiddeld zes jaar eerder dan mensen met een hoge opleiding. Ook leven ze vijftien jaar korter in goed ervaren gezondheid. Aan die verschillen wil Pharos een eind maken. De coronacrisis heeft veel impact op mensen in kwetsbare situaties, wat deze aandacht nog urgenter maakt. De komst van Mariëtte is van grote waarde om met nog meer impact de gezondheidsverschillen in Nederland te verkleinen.”

Naar boven