Moeilijke digitale zorg vergroot gezondheidskloof

De alsmaar groeiende digitalisering kan bijdragen aan efficiënte en effectieve zorg. Maar alleen als echt iedereen die eHealth kan gebruiken. Betrek juist ook mensen die niet digitaal vaardig zijn bij het bedenken en ontwikkelen van digitale zorg, dan kunnen ook zij een online consult hebben met een huisarts, gezondheidsapps gebruiken of medicijnen op internet kopen.

Mensen die de meeste zorg nodig hebben, zoals mensen met een chronische ziekte en  ouderen, worden vaak niet betrokken bij de ontwikkeling van digitale zorginnovaties. Miljoenen mensen hebben beperkte digitale vaardigheden, hebben moeite met lezen of simpelweg geen toegang tot eHealth.

Oplossing is simpel

1 op de 5 mensen heeft moeite met internet, computers en apps. Deze miljoenen mensen staan buitenspel als beleidsmakers, opdrachtgevers en ontwikkelaars geen rekening met hen houden bij het bedenken en ontwikkelen van beleid, apps of andere interventies. Het is voor de hand liggend om de beoogde gebruiker te betrekken als je iets voor hem of haar ontwikkelt. Maar dat gebeurt nog te weinig.

Regeerakkoord

Nieuwe cijfers van het CBS laten een toename van het internetgebruik voor onze gezondheid onder alle lagen van de bevolking zien. Maar mensen met lagere opleiding en oudere mensen blijven achter. Het nieuwe kabinet benoemt vooral het opleiden van digibeten als manier om te voorkomen dat de toegankelijkheid van de zorg vermindert. Wij zien daarnaast de oplossing vooral bij de ontwikkeling van digitale tools: opdrachtgevers, ontwikkelaars en ook zorgprofessionals moeten rekening houden met minder digivaardige mensen en voor begrijpelijke tools en informatie zorgen. En zorgorganisaties moeten beperkte digitale vaardigheden bij patiënten herkennen en passende hulp en begeleiding bieden. Alleen dan werkt digitale zorg echt voor iedereen.

Kansen

Zijn tools wél gemakkelijk door iedereen te gebruiken, dan kan eHealth juist de kans op goede gezondheid en zorg vergroten. Voor iedereen. Dicky Gingnagel leerde op latere leeftijd lezen en schrijven: ‘Er wordt vaak gedacht dat mensen die moeite hebben met computers er geen gebruik van willen maken. Maar dat is helemaal niet zo. Mensen willen wel, maar het is vaak te moeilijk. En als het te moeilijk is, dan haken mensen af. Maak het makkelijk, dan kan iedereen mee met digitaal.’

Meer weten?

Over hoe je eHealth maakt die iedereen kan gebruiken

Over hoe je de mensen om wie het gaat betrekt bij plannen, ontwikkeling en uitvoering

Naar boven