Datum

Vluchtelingenkinderen in de kinderopvang: achtergrondinfo, voorbeelden en tips

Datum

Veel kinderopvangorganisaties komen in aanraking met jonge vluchtelingenkinderen. Dit kunnen kinderen zijn die met familieleden naar Nederland zijn gevlucht, die voor gezinshereniging zijn gekomen of die in Nederland zijn geboren nadat hun ouders hierheen zijn gevlucht.

De komst van vluchtelingenkinderen en hun ouders stelt de kinderopvang voor nieuwe uitdagingen en vragen. Hoe communiceer je met ouders die analfabeet zijn en totaal geen Nederlands of Engels spreken? Hoe kom je erachter of afwijkend gedrag van een kind te maken heeft met een cultuurverschil, een trauma of een ontwikkelingsstoornis? Hoe stel je kinderen en ouders die grote moeite hebben om gescheiden te worden toch op hun gemak?

Praktische handreikingen voor de kinderopvang

Het Consortium Vluchtelingenpeuters – bestaand uit Sociaal Werk Nederland, Pharos, het NJi en Sardes -heeft met hulp van het Kinderopvangfonds vier praktische brochures geschreven voor kinderopvangorganisaties die opvang bieden aan jonge vluchtelingenkinderen. Deze handreikingen zijn in samenwerking met het werkveld ontwikkeld tijdens regionale bijeenkomsten en pilots.

Ook geschikt voor andere professionals en vrijwilligers

De brochures zijn bovendien informatief voor andere professionals en vrijwilligers die werken met deze kinderen en hun ouders: in onderwijs, wijk- en jeugdteams, jeugdhulp en jeugdgezondheidszorg.

De reeks ‘Vluchtelingenkinderen in de kinderopvang’ bestaat uit deze vijf handreikingen, of checklists:

De handreikingen zijn gratis te downloaden via bovenstaande links, of via de websites van de andere partners. Kijk hier voor een volledig overzicht.

Media die geïnteresseerd zijn in achtergrondgesprekken of interviews kunnen contact opnemen met onze collega Anna de Haan: A.deHaan@pharos.nl.

Naar boven