Winnaar prijsvraag Terugvraagdag bekend: ‘Wat ga je straks aan je dochter vertellen?’

Winnaar Mijke Verweij

Mijke Verweij, huisarts uit Deventer, is winnaar van de prijsvraag van de Terugvraagdag! Zij wint een Pharos-training en de boeken ‘Kunt u dat even uitleggen’ en ‘Verschil moet er zijn.’ Na juryberaad wees taalambassadeur Dicky Gingnagel haar als winnaar aan.

Wat is je meest positieve ervaring met de terugvraagmethode? Dat was de vraag die Mijke en de andere inzenders hebben beantwoord. De prijsvraag was gekoppeld aan de Terugvraagdag, die op 9 maart 2020 plaatsvond. Op die dag stond de terugvraagmethode centraal.

Winnende inzending

Mijke stuurde deze bijdrage in: “Toen ik een patiënt vroeg: ‘Wat ga je nu straks over dit gesprek aan je dochter vertellen..?’ gaf zij als antwoord: ‘Geen idee, het duizelt me een beetje. Ik weet nu al niet meer wat je me allemaal vertelde.’

Toen hebben we nog een keer stapsgewijs alles doorgenomen en samen haar dochter gebeld. Ze kon nu concreet terugvertellen wat voor gezonde-leefstijl-adviezen ik haar had gegeven. Ze ging met een lach op haar gezicht weg en bedankte me uitvoerig. Leuk!”

Motivatie taalambassadeur

De jury bestond uit Fatma Karapinar, Margreet Ausems en Coryke van Vulpen. Zij zijn ziekenhuisapotheker, klinisch-geneticus en Pharos-medewerker. Taalambassadeur Dicky Gingnagel hakte de knoop door. Zijn motivatie:

“Dit heeft ze [Mijke] goed gedaan. Ze heeft uitgelegd en gevraagd en de patiënt snapte het niet, dus toen hebben ze het nog een keer doorgenomen en de dochter gebeld. Daarna kon de patiënt goed aan de dochter vertellen wat de bedoeling is. De betere uitleg en samen de dochter bellen, heeft goed geholpen.

En goed dat ze tijd heeft genomen voor de patiënt, want soms zeggen ze “ja ik heb het al uitgelegd zoek het maar uit”. Als patiënt ga je ook beter naar huis, dan voel je je goed want de dokter heeft tijd genomen voor de patiënt en aandacht gegeven. Ze heeft er echt energie in gestoken voor haar.

Reactie winnaar

Mijke is blij verrast dat ze gewonnen heeft. Eigenlijk won ze de training Effectief communiceren met laaggeletterden maar die had ze met haar team al gevolgd. “Na die training ben ik de terugvraagmethode juist enthousiast gaan gebruiken”, vertelt ze.

We zullen een passende vervolgtraining aanbieden voor de huisarts uit Deventer en haar team. De andere prijswinnaars die een boek hebben gewonnen zijn: Alberte Schipper, huisarts bij Hagro Hilversum Noord-Oost, Marja de Jong, verpleegkundig specialist palliatieve zorg en geriatrie in het Diakonessenhuis en Farida Ilahi, medisch maatschappelijk werker in het Antoni van Leeuwenhoek.

Naar boven