Werkbezoek Heerlen Noord: Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV)

Datum21 maart 2024
LocatieHeerlen Noord
Programma PharosGezondIn
WerkvormWerkbezoek, wandeling door de wijk

Op de laatste dag van de Week van de Gezondheidsverschillen ging Pharos op werkbezoek bij het Nationaal Programma Heerlen Noord. Hier werken bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties de komende twintig jaar samen aan een betere toekomst en gezondheid. Heerlen Noord is een van de focusgebieden van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) onder de bezielende leiding van Ron Meyer. De belangrijkste thema’s van de middag waren: integrale zorg en ondersteuning, samenwerken met inwoners en ervaringsdeskundigen en gezond opgroeien (waaronder Kansrijke Start).

Trots als brandstof

In Heerlen Noord heeft 58% een laag inkomen en is 20% laaggeletterd; de projectgroep Nationaal Programma Heerlen Noord is aan de slag met een inhaalslag, waarbij meteen de positieve insteek opvalt. De projectgroep gaat uit van: samen ontdekken wat werkt (‘durf te leren’). Ze organiseren activiteiten waar de inwoners hun talenten kunnen inzetten, en ze hebben ontdekt dat echte wederkerigheid, het samen doen, positief werkt en de basis is voor langdurig effect.
Bij projecten zoals bij het Spruutcafe en de Ooievaarsmoeders wordt daarom intensief samen gewerkt met ouders met jonge kinderen in de wijk.
Bij het bezoek aan het voedselbankproject ‘met een open hart en een gesloten beurs’ vanuit de garage van Nancy (door haar geïnitieerd, als minima-ervaringsdeskundige), viel haar betrokkenheid en energie op om iets te betekenen voor de ander op. Dit project wordt ondersteunt door de gemeente o.l.v. de inspirerende leiding van Ron Meijer.
Deze initiatieven zijn de praktische basis van de sociale inhaalslag; dat er echter ook een systeemverandering moet plaatsvinden werd door zorgverzekering CZ met cijfers en analyses toegelicht. Zie Samen aan de slag met Deltaplan tegen Gezondheidsverschillen

Hoe vind je, verbind je en houd je vast?

Drie Zeeuwse voorbeelden uit Goes, Vught en St Maartensdijk gaven inspiratie tot opvolging:

  • Zoek de inwoners op waar ze al zijn en vraag waar ze blij van worden; bijvoorbeeld met de foodkar de straat op en in gesprek gaan, of fruit uitdelen bij de voedselbank en het gesprek aangaan)
  • Neem de tijd, experimenteer en leer; vertrouwen opbouwen met elkaar vraagt samen ervaringen opdoen. Organisch kom je dan tot mooie initiatieven.
    En dat geeft energie. Inwoner Jan: ‘er gebeurt echt iets in het dorp en daar word ik blij van.’
Naar boven