Hoe begin je het gesprek over roken?

Bijna alle mensen die roken weten dat roken slecht is voor de gezondheid van zichzelf en hun kinderen en klein kinderen. Veel mensen willen stoppen. Ook hebben ze vaak al een poging gedaan om te stoppen. Roken is een lastige verslaving – vooral als je daarnaast in armoede leeft – en het falen in het stoppen kan ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt dat je het niet kan.

In onze wijkaanpakken zien we dat een oordeelvrij, nieuwsgierig en steunend gesprek over roken helpt om motivatie en kracht te vinden voor een nieuwe poging. De technieken van motiverende gespreksvoering zijn heel behulpzaam in het gesprek over roken. Pharos heeft aanvullend hieraan samen met bewoners methodieken ontwikkeld die het gesprek kunnen versterken en verdiepen.

Dit is de eerste keer dat iemand met mij op deze manier praat en over roken praat, dat raakt me echt. Later op de dag heb ik hulp bij stoppen gevraagd.

Gebruik deze tools om aan de slag te gaan

Ga aan de slag met gesprekskaarten

Gebruik deze set ansichtkaarten om makkelijker de diepte in te gaan tijdens een gesprek over roken. Het is een speelse manier om een serieus onderwerp aan te kaarten. De kaarten zijn in meerdere talen beschikbaar.

Meer info en bestellen

Verwijs naar de chatbot “Chatmetjesigaret”

Met Chat met je sigaret ga je als het ware in gesprek met je sigaret. De tool probeert de twijfel te versterken over roken. Door te chatten ga je in gesprek met je manipulatieve vriend – de sigaret – en ga je re­flecteren: “Is de sigaret echt mijn vriend of niet?”

Bekijk de tool

 

Bekijk de AZC voorlichting

Deze interactieve voorlichting over roken kan gebruikt worden door gezondheidsbevorderaars van het AZC. De voorlichting is niet bedoeld als stopprogramma maar de gezondheidsbevorderaar kan wel doorverwijzen naar hulp bij stoppen met roken.

Lees verder

Neem deel aan de cursus Rookverslaving

In eenvoudig Nederlands vertellen Fien Huige en Edith Janssen interactief wat een rookverslaving is. De cursus is voor alle betrokkenen in een wijk en duurt 2 uur. Bij voorkeur geeft de stoppen-met-rokencoach of de preventiemedewerker de training.

Bekijk de video en handleiding

Meer tips en methoden nodig? Kijk dan hier:

Motiverende gespreksvoering: schaalwandeling

De schaalwandeling is een individuele oefening die helpt om de motivatie en het vertrouwen in eigen kunnen te meten en te versterken. Je doet deze oefening met iemand die je kent en van wie je toestemming hebt om in gesprek te gaan over roken. De oefening is een onderdeel van motiverende gespreksvoering.  

Training Rookvrij Ambassadeur

In deze training worden bewoners opgeleid als Rookvrij Ambassadeur. De training duurt 3 dagdelen. Meer informatie of aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: k.grul@pharos.nl

Triggerboekje

Met dit boekje kun je eenvoudig uitleggen hoe een nicotineverslaving werkt en waarom je lichaam onterecht denkt dat roken helpt tegen stress.

Naar boven