Onderzoek

Toegankelijke Patiëntomgevingen, inzichten uit een actiebegeleidend onderzoek

Hoe zorg je ervoor dat patiënten die meer moeite hebben met lezen en schrijven, en patiënten met beperkte digitale en gezondheidsvaardigheden, ook gebruik kunnen maken van de digitale patiëntomgeving en hier de juiste ondersteuning bij krijgen?

Pharos

Publicatie Prijs
Download pdf gratis Download
Bekijk pdf gratis Open

Met het actiebegeleidend onderzoek Toegankelijke Patiëntomgevingen volgden we drie ziekenhuizen bij de ontwikkeling van hun digitale patiënten omgeving: het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, het UMC Utrecht, en Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. De hoofdvraag: Hoe zorg je ervoor dat patiënten die meer moeite hebben met lezen en schrijven, en patiënten met beperkte digitale en gezondheidsvaardigheden, ook gebruik kunnen maken van de digitale patiëntomgeving en hier de juiste ondersteuning bij krijgen?

Belangrijke lessen uit dit onderzoek zijn samengevat in de handreiking Toegankelijke Patiëntomgevingen.

Bekijk ook de infographic Patiëntenreis. In deze infographic neemt persona Iwan je mee door de ogen van de patiënt. Hij laat zien welke zorgen en behoeften patiënten kunnen hebben bij het gebruik van een digitale omgeving en wat je als zorgprofessional kunt doen om deze zorgen weg te nemen.

Naar boven