Methodiek

Welkom op School – Docentenboek (gratis)

Mentormethode (vo) en lessen relaties en seksualiteit voor nieuwkomers, zoals vluchtelingen of leerlingen uit Midden- en Oost-Europa.

Bram Tuk
Milleke de Neef

Publicatie Prijs
Download pdf gratis Download
Bekijk pdf gratis Open
Publicatie Prijs
Welkom op School – Docentenboek (gratis) € 0.00* Bestel

* Bij deze bestelling berekenen we verzendkosten. Betaling via iDeal.

Zie ook: Welkom op School – leerlingenboek (gratis)

Welkom op School, ook verkrijgbaar in het Engels, Deens, Vlaams en Noors, is geheel herzien en aangepast aan nieuwe groepen leerlingen. Er zijn zes nieuwe lessen over relaties en seksualiteit. Andere nieuwe lessen gaan over kinderrechten en discriminatie. De methode biedt ook uitgebreide achtergrondinformatie, bijvoorbeeld over hoe vluchtelingenleerlingen oorlogsgeweld verwerken. Een nieuwe groep leerlingen op de isk’s vormen leerlingen die met hun ouders uit Midden- en Oost-Europa naar Nederland komen. Aan hen is ook een hoofdstuk gewijd. Ook het bijbehorende leerlingenboek is geheel herzien.

De mentormethode Welkom op School voor Internationale Schakelklassen (isk’s) en andere vo-scholen met nieuwkomers is vanaf het verschijnen in 2000 een groot succes geweest. Een groot deel van de isk’s heeft de methode gebruikt. Vele duizenden leerlingen hebben er profijt van gehad. De methode is onder andere in het Duits, het Engels en in 2014 nog in het Zweeds vertaald.

Dit materiaal kun je gebruiken bij de begeleiding van vluchtelingenkinderen en vluchtelingengezinnen.

Reacties van docenten die de nieuwe lessen testten:

‘Welkom op School helpt leerlingen zich daadwerkelijk thuis te voelen op onze scholen.’

‘Deze methode is goed bruikbaar op de ISK omdat hij toegespitst is op de grote variëteit van de leerlingen met onderwerpen die spelen bij leerlingen en docenten.’

‘De lessen zijn flexibel in te zetten.’

‘De lessen over relaties en seksualiteit hebben een goede lesopbouw en structuur. De belangrijkste onderwerpen komen aan de orde, zoals anticonceptie en lichamelijke veranderingen. Wat ik erg prettig vind is dat het echt geschreven is voor ISK-leerlingen. Er wordt bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de verschillen op het gebied van seksualiteit binnen verschillende culturen. De tekst is makkelijk geschreven en er zitten praktische opdrachten bij die niet al te moeilijk zijn. Ik denk dat deze lessen zeker geschikt zijn voor onze isk-leerlingen. Al met al ben ik enthousiast over deze lessen!’

Let op: er zijn ook  Engelse, Deense, Vlaamse en Noorse versies van deze methode en die vind je via deze link.

Gezondheid vluchtelingen, asielzoekers en statushouders

De meeste vluchtelingen komen uit oorlogsgebieden of landen waar mensenrechten worden geschonden. Ondanks de veerkracht van vluchtelingen kunnen de gevolgen van geweld en traumatische ervaringen erg groot zijn voor de gezondheid. Een goede fysieke en psychische gezondheid is belangrijk voor activering en een goede integratie. Pharos zet zich in voor kwaliteit en toegankelijkheid van preventie en zorg voor asielzoekers, vluchtelingen, statushouders en ongedocumenteerden. We ondersteunen zorgprofessionals en gemeenten met kennis en praktisch handelingsperspectief.

Meer over Gezondheid vluchtelingen, asielzoekers en statushouders

Naar boven