Datum

Nieuw: Praatkaarten over het afweersysteem en biologische medicijnen

Datum

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en Pharos hebben 4 nieuwe praatkaarten ontwikkeld voor artsen, verpleegkundigen, apothekers en apothekersassistenten die patiënten begeleiden die biologische medicijnen gebruiken. De praatkaarten ondersteunen de zorgverleners bij het geven van begrijpelijke uitleg over het afweersysteem en de werking van biologische medicijnen. Ook is er een korte handleiding over het gebruik van de praatkaarten gemaakt en twee handreikingen met adviezen over begrijpelijke communicatie en samen beslissen.

Er zijn praatkaarten over:

Met daarbij voor zorgverleners:

Beperkte gezondheidsvaardigden

Praatkaarten maken de informatie van de zorgverlener beter toegankelijk voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Bijna één op de drie Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid. Door beperkte gezondheidsvaardigheden bestaat de kans dat mensen de zorgverlener minder goed begrijpen. De praatkaarten kunnen overigens bij iedere patiënt gebruikt worden. Zeker op momenten dat iemand geëmotioneerd is, bijvoorbeeld na een slechte diagnose, is begrijpelijke informatie extra belangrijk.

De afbeeldingen op de praatkaart vertellen hetzelfde als de tekst en maken de uitleg nog duidelijker. De kaarten ondersteunen het consult en het samen beslissen, omdat de patiënt zijn ziekte en mogelijkheden beter begrijpt.

Project biosimilars

De producten zijn in het kader van het Biosimilars-op-Maatproject (BOM) van het IVM gemaakt. Crohn & Colitis NL, ReumaNederland, artsen en verpleegkundigen uit tien ziekenhuizen waaronder Ziekenhuis Gelderse Vallei, Haaglanden Medisch Centrum en NijSmellinghe hebben een bijdrage geleverd. Het BOM-programma is gefinancierd door VWS.

Workshop

Heeft u interesse in een workshop over het werken met praatkaarten op bijvoorbeeld een wetenschapsdag of (verpleegkundig) congres? Neem dan contact op met Gudule Boland via g.boland@pharos.nl

Meer informatie & vragen

Voor vragen kunt u contact opnemen met: Majorie Nelissen van het IVM: m.nelissen@ivm.nl of Gudule Boland van Pharos: g.boland@pharos.nl

Bekijk hier de praatkaarten, handleiding en handreikingen.

Naar boven