E-learning

Werken met mensen met een vluchtelingenachtergrond (e-learning)

In de e-learning leer je hoe je op een cultuursensitieve en persoonsgerichte manier gesprekken aangaat met mensen met een vluchtelingenachtergrond.

  • (zorg)professionals en vrijwilligers die werken met mensen met een vluchtelingenachtergrond
  • Ongeveer 4 uur

Waarom deze training?

Begeleiding, zorg en voorlichting aan vluchtelingen is van belang om ervoor te zorgen dat iedereen zo snel, prettig en makkelijk mogelijk kan deelnemen aan de maatschappij. De vrijwilliger en (zorg)professional in de gezondheidszorg en in de begeleiding naar werk, inburgering en het leren van de taal, hebben hier een belangrijke rol in. Om deze rol goed te kunnen vervullen hebben zij ondersteuning nodig. Voor vrijwilligers en professionals is het dé uitdaging om de vluchteling in eerste instantie als mens te zien en daarna op basis van kennis en expertise risicogroepen te signaleren en specifieke kennis toe te passen. Dit vraagt soms om een gedrag- en attitudeverandering van professionals.

Inhoud van de training

  • Leerdoelen: elkaar begrijpen, cultuursensitieve communicatie, vertrouwen opbouwen, vertrouwen in eigen handelen, werken vanuit (veer)kracht van iemand met een vluchtelingenachtergrond en preventief handelen in diverse situatie.
  • Thema’s: laaggeletterdheid, veerkracht en psychische gezondheid, opvoeding en jeugd, gevoelige onderwerpen en ketensamenwerking.
  • Daarnaast word je geïnspireerd door verhalen van vluchtelingen zelf en kun je, zowel tijdens als na het doorlopen van deze leeromgeving, in de praktijk aan de slag met de opdrachten en hulpmiddelen die worden aangereikt.

Opzet en werkwijze

De e-learning wordt aangeboden in een online leerplatform waar je je aanmeldt en inlogt.  De e-learning duurt ongeveer 4 uur als je alle onderdelen volgt. Je kunt er ook voor kiezen een voor jouw relevante leerlijn te volgen. Binnen de e-learning wordt ook verwezen naar bijvoorbeeld relevante websites en factsheets.  Afhankelijk van hoe intensief jij alle extra aangeboden informatie tot je neemt, kan de tijdsduur langer zijn dan 4 uur.

‘Wat een verademing dat het nu eens gaat over echt de mens ontmoeten en niet over culturele regels.’

‘Ik wilde alles doen, ontzettend leerzaam en interessant en geschikt voor zowel beginners als langgedienden.’

Meer informatie

Bekijk al onze trainingen

Gezondheid vluchtelingen, asielzoekers en statushouders

Naar boven