Test je voorlichtingsmateriaal met deze twee online instrumenten

We ontwikkelden twee online instrumenten om je voorlichtingsmateriaal mee te testen: een checklist en een beoordelingsinstrument. Want is jouw folder, app, website of e-Health wel voor iedereen te begrijpen? Deze twee online instrumenten helpen je hierbij.

Veel informatie- en voorlichtingsmateriaal is voor maar liefst 2,5 miljoen mensen in Nederland niet toegankelijk en begrijpelijk genoeg. Wat moeten ze doen na het lezen, bekijken of beluisteren ervan? Mensen die Nederlands niet als eerste taal hebben, laaggeletterd zijn of een laag abstractieniveau weten dit vaak niet. Daarom is het belangrijk dat je je voorlichtingsmateriaal test. Zo zorgen we er samen voor dat alle folders, apps, e-Health, websites en andere materialen voor iedereen te begrijpen zijn. Ook voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Begrijpelijk en toepasbaar voorlichtingsmateriaal

Wanneer is iets nu begrijpelijk en toepasbaar? Stel jezelf de vraag voor begrijpelijk materiaal: komt de boodschap over? En voor toepasbaar materiaal: weet de lezer wat hij moet doen? Het is belangrijk dat je deze vragen voor iedereen met ja kunt beantwoorden, niet alleen voor hoogopgeleiden. Onze online instrumenten helpen je hierbij.

Wanneer gebruik je welk instrument?

Checklist Toegankelijke content
Voor en tijdens het ontwikkelen van je voorlichtingsmateriaal gebruik je eenvoudig de Checklist Toegankelijke informatie. Het maakt niet uit wat voor soort materiaal dit is: je kiest tussen algemeen of eHealthmateriaal en je kunt aan de slag.

Voorlichtingsmateriaal Beoordelingsinstrument
Is je voorlichtingsmateriaal klaar? Beoordeel het dan met ons Voorlichtingsmateriaal BeoordelingsInstrument (VBI). Maak je keuze tussen ‘printbaar’ of ‘audiovisueel’ materiaal en beoordeel je items. Daarna krijg je een score voor je beoordeelde materiaal. Hoe hoger je score: hoe begrijpelijker of meer toepasbaar je materiaal.

Aan de slag met je voorlichtingsmateriaal

Pak je folder, film, animatie erbij of welke vorm van voorlichtingsmateriaal dan ook erbij en ga aan de slag. Samen zorgen we ervoor dat voorlichtingsmateriaal steeds toegankelijker en begrijpelijker wordt, voor iedereen.

Test je materiaal

Naar boven