Welbevinden onderwijsprofessional

Ook voor leraren en andere medewerkers is het belangrijk om lekker in je vel te zitten en energie te hebben. Het maakt dat je opbouwend kunt blijven werken, zowel in de klas als met het team. Daarnaast zorgt het ook voor veerkracht om bijvoorbeeld met ingewikkelde situaties om te gaan.

Hierbij is het minstens zo belangrijk om binnen het team aandacht te hebben voor elkaars welbevinden, als dat er vanuit de directie voldoende aandacht voor is. Realiseer je dat de verhalen van de leerlingen en hun families, of het gedrag dat je soms niet goed kunt hanteren, impact op je hebben. Het kan je bezighouden en je een machteloos gevoel geven. Bedenk dat dit normaal is en bedenk vervolgens wat jou helpt om hiermee om te gaan. Realiseer je ook wat je mogelijkheden én je grenzen zijn als leraar. Bespreek dit binnen je schoolteam.

Teamgesprekken met behulp van BASIC-PH

Een manier om aandacht te besteden aan het welbevinden van het schoolteam is om meerdere keren per jaar in gesprek te gaan met elkaar over hoe het met eenieder gaat en wat mensen nodig hebben om zich goed te voelen en om te kunnen gaan met stressvolle gebeurtenissen. Want in elke onderwijscontext en niet in de laatste plaats in het nieuwkomersonderwijs vinden voor het personeel stressvolle gebeurtenissen plaats. Dan is het belangrijk om elkaar te kunnen steunen. Ga daarom als team met elkaar in gesprek aan de hand van de BASIC- PH om elkaar beter te leren kennen en te weten wat de ander op zo’n moment nodig heeft.