Nieuw: een voorbeeld van een begrijpelijke griepprikuitnodiging en tips om hem zelf te schrijven

In het najaar krijgt een grote groep mensen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Maar niet alle mensen begrijpen wat er in die uitnodiging staat. Hoe houd je rekening met laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden? We hebben een voorbeeldbrief van een begrijpelijke griepprikuitnodiging gemaakt die je kunt gebruiken en aanpassen voor jouw huisartspraktijk.

Ook geven we tips om de griepprikuitnodiging begrijpelijk te maken.

Begrijpelijke griepprikuitnodiging

In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen laaggeletterd en hebben één op de vier mensen beperkte gezondheidsvaardigheden. Dat betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen, beoordelen en gebruiken van informatie over gezondheid. Daarom is het extra hard nodig om belangrijke brieven, zoals de griepprikuitnodiging, voor iedereen begrijpelijk te maken.

Voorbeeldbrief griepprik

Pharos heeft met huisartspraktijk Admiraalsplein in Dordrecht hun uitnodiging in begrijpelijke taal herschreven en vervolgens met de Taalambassadeurs van Stichting ABC getest. Met deze voorbeeldbrief kunnen ook andere praktijken aan de slag met begrijpelijke informatie voor patiënten.

Download de voorbeeldbrief voor een begrijpelijke griepprikuitnodiging hier.

Tips voor het schrijven van een begrijpelijke brief

Je kunt met onze voorbeeldbrief zelf aan de slag met het schrijven van een begrijpelijke griepprikuitnodiging. Houd bij het aanpassen van de brief de volgende tips in je achterhoofd, zodat de brief begrijpelijk blijft.

Vermijd moeilijke woorden, vaktaal en medische termen en kies voor begrijpelijk en concreet taalgebruik. Houd de zinnen kort en draai niet om je boodschap heen. Bijvoorbeeld in de volgende twee voorbeelden:

  • Schrijf niet:        Mocht een griepprik aan huis in verband met uw lichamelijke conditie noodzakelijk zijn, verzoeken we u zelf contact op te nemen met de assistente.
  • Schrijf wel:         Als u niet kunt komen door lichamelijke problemen, komt de huisarts bij u thuis. Bel zelf de praktijk om een afspraak te maken.
  • Schrijf niet:        Indien u deze dag verhinderd bent, is er een inhaalmogelijkheid op…
  • Schrijf wel:         Kunt u op deze dag niet komen? Dan kunt u komen op…

Test de begrijpelijke griepprikuitnodiging met je doelgroep

Ken je patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven? Laat hen de begrijpelijke griepprikuitnodiging eens proeflezen. Zo ben je er zeker van dat je brief écht begrijpelijk is voor alle patiënten.

Aan de slag met begrijpelijke informatie in de huisartspraktijk

Wil je zelf aan de slag met begrijpelijke informatie voor patiënten of cliënten? Kijk dan op onze themapagina over begrijpelijke voorlichtingsmaterialen en beeldverhalen. Of ga direct aan de slag met ons Voorlichtingsmateriaal beoordelingsinstrument of de Checklist Toegankelijke informatie.

Wil je jouw huisartspraktijk toegankelijker maken? Doe onze praktijkcheck.

Naar boven