Advies 5. Benut de kennis van Sleutelpersonen Gezondheid

 

 

Vanuit Pharos benadrukken we het belang van samenwerking met Sleutelpersonen Gezondheid. Mensen met een persoonlijke migratie- of vluchtachtergrond, die al langer in Nederland wonen en meer kennis hebben van de taal, cultuur en gezondheidszorg. Wanneer je als ambtenaar te maken krijgt met taal- en cultuurverschillen kunnen sleutelpersonen bijdragen aan de verbinding tussen inwoners en nieuwkomers. Zij kunnen een belangrijke rol spelen in het aanvullen van ontbrekende kennis van ambtenaren, professionals en lokale vrijwilligers.

Sleutelpersonen kunnen nieuwkomers ook ondersteunen door hen een stem te geven en hen wegwijs te maken in de Nederlandse gezondheidszorg. Zij zijn getraind en goed in staat om taal- en cultuurbarrières te helpen overbruggen en kunnen worden ingezet voor alle bovengenoemde activiteiten zoals begeleiding, voorlichting, het signaleren van gezondheidsproblemen, het activeren van asielzoekers en de brug slaan naar inwoners van de gemeente. De inzet van sleutelpersonen is cruciaal om de juiste verbindingen te maken en problemen op allerlei gebieden voor te zijn.

Pharos ontwikkelde de volgende verdiepende informatie:

Infosheet sleutelpersonen gezondheid migranten wat kunnen sleutelpersonen nog meer doen en waar vind je sleutelpersonen in jouw regio?

Handreiking samenwerken met sleutelpersonen in de gemeente hoe geef je de samenwerking met sleutelfiguren vorm?

Naar boven