Trainingen

Onze trainingen stellen je in staat om effectiever te communiceren met laagopgeleiden, migranten en vluchtelingen. Zo sluit het zorgaanbod beter aan bij het taalniveau, opleidingsniveau, de gezondheidsvaardigheden en culturele achtergrond van de cliënt, patiënt, kind of ouder. En zo ben je in staat de patiënt of cliënt te stimuleren tot zelfmanagement en regie over eigen gezondheid.

Pharos verzorgt trainingen op maat en in opdracht; voornamelijk in company

De trainingen in onderstaand overzicht zijn voorbeelden van onze mogelijkheden. We denken graag met je mee, hoe een training de professionaliteit kan versterken.

Heb je belangstelling? Of andere trainingswensen? Laat het ons weten

We stellen graag samen een aanbod op maat samen. En geven advies over borging binnen je organisatie.
Neem contact op met het team Coördinatie Trainingen: Marian Moons, Neeria Oostra en Sandra Hundersmarck.

training@pharos.nl T 030 234 98 00

Algemene voorwaarden Onderwijsactiviteiten

Ben je al bekend met het Pharos Leerplatform?

Deze e-learnings kunnen individueel worden gevolgd en kunnen worden ingezet bij ons blended aanbod.
Ga naar het leerplatform

Bekijk hieronder het overzicht met onze actuele trainingen

10 trainingen

Workshop / 2-3 uur

Praktijkcheck toegankelijkheid voor laaggeletterden

Een huisartsenpraktijk is er voor alle patiënten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw praktijk ook geschikt is voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven? Tijdens een praktijkcheck krijg je bezoek van één of twee ervaringsdeskundigen (taalambassadeurs) en een Pharos-adviseur. Zij beoordelen hoe toegankelijk jouw huisartspraktijk voor laaggeletterden is en geven adviezen voor verbetering.

Workshop / 2-3 uur

Praktijkcheck digitale toegankelijkheid in de huisartsenpraktijk

Een huisartsenpraktijk is er voor alle patiënten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw praktijk en de digitale middelen (zoals website, patiëntenportaal of wachtkamerscherm) ook geschikt zijn voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en computers? Tijdens een praktijkcheck krijg je bezoek van een ervaringsdeskundigen (taalambassadeurs van Stichting ABC) en een Pharos-adviseur. Zij beoordelen hoe digitaal toegankelijk jouw praktijk voor laaggeletterden en minder digivaardige patiënten is en geven adviezen voor verbetering.

Incompany training /

Beeldtaal maken en gebruiken

Teksten zijn lastig voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen. Visueel materiaal kan deze teksten ondersteunen of vervangen. Maar niet al het visuele materiaal is bruikbaar: sommige materialen werken goed, ander materiaal werkt niet zoals je zou willen.

Incompany training / 1 dagdeel

Effectief communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

Hoe herken je een patiënt of cliënt die laaggeletterd is? En hoe pas je je communicatie aan op zijn of haar niveau? In deze training leer je effectief communiceren en met je vragen, informatie en adviezen beter aan te sluiten op het scholingsniveau en het niveau Nederlands van de patiënt of cliënt. En je bent na afloop bekend en hebt geoefend met de terugvraagmethode.

Geaccrediteerd

Open training / Variërend van 10 minuten tot meerdere dagdelen

Lesmateriaal voor zorgonderwijs

Pharos vindt het belangrijk dat studenten in het medische onderwijs zich verdiepen in de thema's gezondheidsverschillen, laaggeletterdheid, beperkte gezondheidsvaardigheden en persoonsgerichte zorg. Zij krijgen er in hun toekomstige werk dagelijks mee te maken. We hebben materialen ontwikkeld die gratis kunnen worden gebruikt in het onderwijs over gezondheid(szorg), communicatie en maatschappelijk handelen.

Open training / Variërend van 10 minuten tot meerdere dagdelen

Lesmateriaal voor (para-)medisch onderwijs

Pharos vindt het belangrijk dat leerlingen in het medische onderwijs zich verdiepen in de thema's gezondheidsverschillen, laaggeletterdheid en cultuursensitief communiceren. Zij krijgen er in hun toekomstige werk dagelijks mee te maken. We hebben materialen ontwikkeld die gratis kunnen worden gebruikt in onderwijs over gezondheid(szorg), communicatie en maatschappelijk handelen.

Workshop / 3-4 uur

Pharos-ziekenhuischeck

Is jouw ziekenhuis of kliniek ook toegankelijk en begrijpelijk voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven?
Doe de ziekenhuischeck!

Workshop / 2,5 - 3 uur

Workshop Gezondheidsvaardige organisatie

Tijdens de workshop Gezondheidsvaardige organisatie ontdek je wat jouw (zorg)organisatie kan doen om rekening te houden met gezondheidsvaardigheden. Je krijgt tips, handvatten en goede voorbeelden. Ook bespreken we welke stappen jouw organisatie kan zetten om informatie en communicatie binnen jouw organisatie begrijpelijk en toegankelijk te maken voor iedereen.

Incompany training / 1 dagdeel

Eenvoudige schriftelijke communicatie

In deze training leer je hoe mensen die moeite hebben met lezen en schrijven bepaalde teksten kunnen interpreteren. En hoe je de teksten daarop kunt aanpassen. Ook leer je hoe je samenwerkt met de doelgroep, zowel wat betreft de inhoud, als wat betreft het testen van conceptmateriaal. 

Naar boven