Datum

Laagopgeleiden gaan 6 jaar eerder dood dan hoogopgeleiden

Datum

Mensen met een laag onderwijsniveau overlijden 6 jaar eerder, en leven 15 jaar in minder goed ervaren gezondheid dan mensen met een hoog onderwijsniveau. Deze cijfers laten zien hoe groot de gezondheidsverschillen in Nederland zijn. Pharos baseert zich op cijfers op opleidingsniveau. Dit doen we omdat ook veel andere cijfers over gezondheid, ziekte of leefstijl ook beschikbaar zijn op opleidingsniveau. Denk dan aan cijfers over bijvoorbeeld rookgedrag of overgewicht.

De cijfers zijn afkomstig van het CBS. Zij berekenen de levensverwachting van alle Nederlanders. Zowel op opleidingsniveau als op inkomensniveau. Partners van Pharos, zoals GGD GHOR Nederland en Volksgezondheidenzorg.info maken gebruik van dezelfde CBS-cijfers.

Het CBS heeft onlangs gekozen voor een andere indeling en een andere methode om levensverwachtingscijfers te berekenen. Dat heeft ook gevolgen voor de cijfers. Die waren volgens eerdere berekeningen slechter. Je kunt niet alleen op basis van de cijfers stellen dat het nu beter gaat met gezondheidsverschillen in Nederland.

Wie meer wil weten over de nieuwe indeling en methode vindt een volledige toelichting op de website van het CBS.
Vragen voor ons? Neem contact op via: Michaela van Grinsven, Communicatieadviseur Pharos, 030-2349800, m.grinsven@pharos.nl.

Naar boven