Trainingen

Onze trainingen stellen je in staat om effectiever te communiceren met laagopgeleiden, migranten en vluchtelingen. Zo sluit het zorgaanbod beter aan bij het taalniveau, opleidingsniveau, de gezondheidsvaardigheden en culturele achtergrond van de cliënt, patiënt, kind of ouder. En zo ben je in staat de patiënt of cliënt te stimuleren tot zelfmanagement en regie over eigen gezondheid.

Pharos verzorgt trainingen op maat en in opdracht; voornamelijk in company

De trainingen in onderstaand overzicht zijn voorbeelden van onze mogelijkheden. We denken graag met je mee, hoe een training de professionaliteit kan versterken.

Een deel van onze trainingen verzorgen we ook online of als een blended aanbod. In deze online trainingen maken we ook gebruik van afwisselende werkvormen, gericht op interactie en praktische toepasbaarheid.

Heb je belangstelling? Of andere trainingswensen? Laat het ons weten

We stellen graag samen een aanbod op maat samen. En geven advies over borging binnen je organisatie.
Neem contact op met het team Coördinatie Trainingen: Marian Moons, Neeria Oostra en Sandra Hundersmarck.

training@pharos.nl T 030 234 98 00

Algemene voorwaarden Onderwijsactiviteiten

Ben je al bekend met het Pharos Leerplatform?

Deze e-learnings kunnen individueel worden gevolgd en kunnen worden ingezet bij ons blended aanbod.
Ga naar het leerplatform

Bekijk hieronder het overzicht met onze actuele trainingen

38 trainingen

Incompany training / 2 uur met vooropdracht

Begrijpelijke dossiervoering: oefenen E&P-regels

Sinds juli 2020 kunnen patiënten hun medisch dossier bij de huisarts inzien. Daarom is het belangrijk dat je als huisarts of POH’er medische gegevens voor de patiënt in begrijpelijke taal registreert. Juist voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Als je de E&P-regels voor de patiënt begrijpelijk opschrijft, heeft de patiënt minder vragen en worden adviezen beter opgevolgd. In deze training oefen je met begrijpelijke informatie in het medisch dossier.

Geaccrediteerd

Workshop / 2,5 - 3 uur

Workshop Gezondheidsvaardige organisatie

Tijdens de workshop Gezondheidsvaardige organisatie ontdek je wat jouw (zorg)organisatie kan doen om rekening te houden met gezondheidsvaardigheden. Je krijgt tips, handvatten en goede voorbeelden. Ook bespreken we welke stappen jouw organisatie kan zetten om informatie en communicatie binnen jouw organisatie begrijpelijk en toegankelijk te maken voor iedereen.

Workshop / 2-3 uur

Praktijkcheck digitale toegankelijkheid in de huisartsenpraktijk

Een huisartsenpraktijk is er voor alle patiënten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw praktijk en de digitale middelen (zoals website, patiëntenportaal of wachtkamerscherm) ook geschikt zijn voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven en computers? Tijdens een praktijkcheck krijg je bezoek van een ervaringsdeskundigen (taalambassadeurs van Stichting ABC) en een Pharos-adviseur. Zij beoordelen hoe digitaal toegankelijk jouw praktijk voor laaggeletterden en minder digivaardige patiënten is en geven adviezen voor verbetering.

Incompany training / 1 dag

Sensitief werken in de eerste 1000 dagen

Pharos biedt vanaf medio september 2021 de training Sensitief werken in de eerste 1000 dagen aan. De training is gericht op het voorkomen van gezondheidsverschillen, door stress-sensitief te werken met ouders op een begrijpelijke en cultuursensitieve wijze. De training stelt de deelnemers in staat om, samen, sensitief te werken met aanstaande ouders of ouders met kleine kinderen.

Incompany training / 1 of 2 halve dagen

Statushouders gezond aan het werk

Als werkgever of begeleider van statushouders wil je weten hoe je kunt omgaan met (het vermoeden van) gezondheidsklachten op de werkvloer. Hoe zit het met trauma en (psychische) gezondheidsklachten bij statushouders, hoe ga je in gesprek hierover, en wat kun je doen om hen gezond aan het werk te houden?

Incompany training / 1 - 1,5 uur

Webinar interculturele palliatieve zorg

Een inspiratiesessie over ‘In gesprek over leven en dood’
Heeft u interesse in het organiseren van een (geaccrediteerde) webinar over interculturele palliatieve zorg in uw eigen netwerkregio? Wij kunnen zo’n bijeenkomst voor u organiseren.

Workshop / 2-3 uur

Praktijkcheck toegankelijkheid voor laaggeletterden

Een huisartsenpraktijk is er voor alle patiënten. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw praktijk ook geschikt is voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven? Tijdens een praktijkcheck krijg je bezoek van één of twee ervaringsdeskundigen (taalambassadeurs) en een Pharos-adviseur. Zij beoordelen hoe toegankelijk jouw huisartspraktijk voor laaggeletterden is en geven adviezen voor verbetering.

Incompany training / 3,5 uur, inclusief pauze

Effectief communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden – over palliatieve zorg

Hoe herken je dat iemand moeite heeft om informatie te begrijpen of instructies uit te voeren? Hoe pas je je communicatie aan op zijn of haar niveau? En hoe kun je ook met deze patiënten komen tot samen beslissen? In deze training leer je met je vragen, informatie en adviezen beter aan te sluiten op het niveau van de patiënt. En je gaat aan de slag met de terugvraagmethode, zodat je weet of je boodschap goed is overgekomen.

Incompany training / 1 dagdeel

Handhaven op een rookvrije omgeving: een training voor beheerders en beveiligers

Een rookvrije omgeving vanzelfsprekend maken, dat is de missie van de Rookvrije Generatie. Steeds meer bedrijven, sportverenigingen, scholen, speeltuinen en andere openbare plekken sluiten zich hierbij aan. Het streven is mooi, maar hoe zorg je voor handhaving? In deze training bieden we beheerders en beveiligers handvatten en praktische tips om plekken daadwerkelijk rookvrij te houden.

Incompany training / 2 dagdelen en voorbereidende opdrachten

Stoppen met roken. Hoe help je de kwetsbare roker?

Wat kan jij als professional voor de meer kwetsbare roker betekenen? Wat zijn de goede vragen bij het intakegesprek? Hoe kan je een haalbare doelen stellen en hen goed coachen tijdens hun stoppoging?

Na deze training ben je beter in staat een roker met beperkte gezondheidsvaardigheden en/of een kwetsbare sociaaleconomische positie te motiveren en te begeleiden bij het stoppen met roken. Je intake en stoppen-met-roken plan is verbeterd en sluit beter aan op de mogelijkheden en behoeften van deze roker. Je hebt geleerd hoe je met minder taal en gebruik van andere vormen (zoals beeldmateriaal) concepten als tabaksverslaving simpel kan uitleggen.

Geaccrediteerd

Incompany training / 2,5 uur

Communicatie over levenseindebeslissingen met oudere migranten en hun familie

Na deze training ben je beter voorbereid om een gesprek te voeren over levenseindebeslissingen met oudere migranten en hun familie. De training is gericht op het verwerven van kennis en het toepassen van vaardigheden over beperkte gezondheidsvaardigheden en interculturele communicatie bij oudere migranten.

Incompany training / 1 avond

Mini-symposium Dementie bij migranten

In 2 uur tijd voeren we in dit mini-symposium het gesprek over dementie bij migranten en het lokale dementieaanbod. Krijg zicht op wie zich inzetten voor oudere migranten en hun mantelzorgers. Vanuit Pharos bieden we kennis en het draaiboek om samen met jou en lokale partners een inhoudelijk inspirerende bijeenkomst te organiseren.

Incompany training / 4 dagen

Sleutelpersonen Dementie bij migranten

Wil je migranten met dementie beter bereiken? Pharos kan voor gemeenten of zorg- en welzijnsorganisaties een training Sleutelpersonen Dementie organiseren. De training leidt mensen uit de verschillende migrantengemeenschappen op tot sleutelpersoon. Sleutelpersonen kunnen voorlichting geven, bruggen vormen, bemiddelen en voor de gemeente of organisatie verkennen.

Incompany training / 1 dagdeel

Eenvoudige schriftelijke communicatie

In deze training leer je hoe mensen die moeite hebben met lezen en schrijven bepaalde teksten kunnen interpreteren. En hoe je de teksten daarop kunt aanpassen. Ook leer je hoe je samenwerkt met de doelgroep, zowel wat betreft de inhoud, als wat betreft het testen van conceptmateriaal. 

Incompany training / 1 dagdeel

GGZ-problematiek bij migranten in de huisartspraktijk

Je leert psychische problemen bij bepaalde groepen migranten en vluchtelingen beter herkennen en bespreekbaar maken. Vanuit de culturele context kun je de communicatie en behandelaanpak beter toespitsen.

Geaccrediteerd

Incompany training /

Beeldtaal maken en gebruiken

Teksten zijn lastig voor mensen die moeite hebben met (begrijpend) lezen. Visueel materiaal kan deze teksten ondersteunen of vervangen. Maar niet al het visuele materiaal is bruikbaar: sommige materialen werken goed, ander materiaal werkt niet zoals je zou willen.

Incompany training / 1 dagdeel

Effectief communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden – over inhalatie-instructies

Deze training richt zich specifiek op het geven van effectieve inhalatie instructies aan mensen met COPD en een beperkte gezondheidsvaardigheid. In deze training leer je met je instructies en informatie beter aan te sluiten op de mogelijkheden van de patiënt om deze instructie te kunnen begrijpen en toe te passen. En je raakt bekend en oefent met de terugvraagmethode. In de training worden de inhalatie instructies geoefend met een trainingsacteur.

Geaccrediteerd

Incompany training / 1 dagdeel

Effectief communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden – het gebruik van praatkaarten over kanker

Hoe herken je dat een patiënt moeite heeft om informatie te begrijpen of instructies uit te voeren? En hoe pas je je communicatie aan op zijn of haar niveau? In deze training leer je met je vragen, informatie en adviezen beter aan te sluiten op het scholingsniveau en het niveau Nederlands van de patiënt. En je bent bekend en hebt geoefend met de terugvraagmethode. In de training wordt gebruik gemaakt van praatkaarten over kanker: eenvoudige voorlichting ter ondersteuning van professionals in de oncologiezorg.

Geaccrediteerd

Incompany training / 2 dagdelen

Sociale wijkteams en lokale aanpak gezondheidsachterstanden

In de training krijg je kennis en praktische handvatten voor de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden. Je krijgt inzicht in de oorzaken ervan en hoe je die vanuit je eigen, maar ook gezamenlijke, rol kunt beïnvloeden.

Incompany training / 2 dagdelen

Bereiken en betrekken van bewoners met een lage SES

Je krijgt kennis en handvatten voor het betrekken van bewoners met lage SES. Hoe je dat eigenlijk en waar begin je? Na deze training ben je beter in staat om in je eigen gemeente aan de slag te gaan.

Open training / 3 dagen

Basistraining Sleutelpersonen Gezondheid

Sleutelpersonen zijn mensen die zelf gemigreerd of gevlucht zijn en in Nederland als nieuwkomer hun weg hebben gevonden. Vaak hebben ze in het land van herkomst als zorgprofessional gewerkt. Zij kunnen gemeenten of zorgorganisaties helpen om mensen die gemigreerd of gevlucht zijn snel wegwijs te maken in de gezondheidszorg in Nederland.

Incompany training / 1 dagdeel

Doktersassistenten en culturele diversiteit

In deze training bereid je je voor op het werken met migranten in de huisartsenpraktijk. Je krijgt inzicht in ziektegedrag en ziektebeleving van migrantenpatiënten en leert beter met hen te communiceren.

E-learning / 2 uur

Interculturele palliatieve zorg

Je leert meer over communicatie en besluitvorming met ongeneeslijk zieke migranten en hun familie, de etnische en culturele verschillen in symptoombestrijding, rituelen rond het sterven in verschillende religies en praktische aspecten rond het overlijden van migranten.

Incompany training / 1 dag

Opvoeden – het perspectief van migrantenouders

In deze training leer je gerichter en effectiever te communiceren met migrantenouders en ouders met een vluchtelingenachtergrond. Je bent je bewust van de waarden en normen die in verschillende culturen aan opvoeding worden gegeven en kunt dit toepassen in gesprekken.

Geaccrediteerd

Incompany training / 1 tot 2 dagdelen, afhankelijk van de voorkennis van de deelnemers

Meisjesbesnijdenis – oefenen in gespreksvoering

Je leert efficiënt het gesprek aan te gaan met meisjes en ouders bij (vermoedens van) meisjesbesnijdenis / vrouwelijke genitale verminking (vgv). Volgens de principes van motiverende gespreksvoering en de richtlijnen van het Standpunt vgv.

Open training / Variërend van 10 minuten tot meerdere dagdelen

Lesmateriaal voor (para-)medisch onderwijs

Pharos vindt het belangrijk dat leerlingen in het medische onderwijs zich verdiepen in de thema's gezondheidsverschillen, laaggeletterdheid en cultuursensitief communiceren. Zij krijgen er in hun toekomstige werk dagelijks mee te maken. We hebben materialen ontwikkeld die gratis kunnen worden gebruikt in onderwijs over gezondheid(szorg), communicatie en maatschappelijk handelen.

Incompany training / 1 dagdeel

Effectief communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden

Hoe herken je een patiënt of cliënt die laaggeletterd is? En hoe pas je je communicatie aan op zijn of haar niveau? In deze training leer je effectief communiceren en met je vragen, informatie en adviezen beter aan te sluiten op het scholingsniveau en het niveau Nederlands van de patiënt of cliënt. En je bent na afloop bekend en hebt geoefend met de terugvraagmethode.

Geaccrediteerd

Incompany training / 1 dagdeel

Effectief communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden – over veilig medicijngebruik

Meer dan de helft van de patiënten in de apotheek heeft moeite met het begrijpen en onthouden en daardoor ook met het toepassen van informatie over medicatie door de apotheker. Dit zijn kenmerken die gelden voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Een deel van deze groep is laaggeletterd. Het is belangrijk dat zorgverleners deze patiënten herkennen en hun communicatie, informatiemateriaal en begeleiding zo aanpassen dat die beter aansluit bij de patiënt.

Geaccrediteerd

Incompany training / 1 tot 3 dagdelen

Wereldreizigers – sociaal emotionele ontwikkeling nieuwkomers in het onderwijs

Deze workshop helpt je de lesmethode Wereldreizigers in te zetten op school. De lesmethode draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van vluchtelingenkinderen en andere nieuwkomerskinderen in de klas. Als leerkracht signaleer je eerder welke kinderen extra steun nodig hebben.

Incompany training / 3 bijeenkomsten van 2,5 uur plus 8 uur zelfstudie

Omgaan met gedragsproblemen op de ISK

In de training vergroot je je pedagogische kennis die je kunt toepassen bij leerlingen met gedragsproblemen op een ISK-school.