Open training

Effectief communiceren met laaggeletterden: Effectieve inhalatie instructies voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

Deze training richt zich specifiek op het geven van effectieve inhalatie instructies aan mensen met COPD en een beperkte gezondheidsvaardigheid. Deze training wordt kosteloos aangeboden in het kader van het project ‘Dat geeft lucht!’.

 • Praktijkondersteuners, longverpleegkundigen, apothekers, apothekersassistenten en huisartsen. Iedereen die inhalatie instructie geeft in 1e of 2e lijn.
 • 1 dagdeel
 • ABAN, V&V, NVvPO, OA, NVPF-Optifarma (3 punten, wordt opnieuw aangevraagd)
 • 1 november 2019

  Waarom deze training?

  Van de 600.000 mensen met COPD is maar liefst 46% beperkt gezondheidsvaardig. Zij hebben meer moeite met goede zelfzorg. Hoe communiceer je als zorgprofessional effectief met een laaggeletterde patiënt met COPD? Hoe coach je deze patiënten bij hun zelfzorg? En vooral: hoe geef je aan die grote groep COPD-patiënten effectieve inhalatie instructies? De training helpt u hierbij.

  Accreditatie

  ABAN3
  V&V3
  NVvPO3
  OA3
  NVPF-Optifarma3

  Inhoud van de training

  • Hoe herken je een patiënt die moeite heeft om informatie te begrijpen of instructies uit te voeren?
  • En hoe pas je je communicatie aan op zijn of haar niveau?

  In deze training leer je met je instructies en informatie beter aan te sluiten op het scholingsniveau en het niveau Nederlands van de patiënt. En je raakt bekend en oefent met de terugvraagmethode. In de training worden de inhalatie instructies geoefend met een trainingsacteur.

  Kosten

  De training maakt onderdeel uit van een gesubsidieerd project en is daardoor kosteloos. Voorwaarde voor deelname is wel dat de deelnemers 3 korte vragenlijsten invullen op 3 momenten, zodat wij de training kunnen verbeteren.

  Minimaal 8, maximaal 15 deelnemers. De training wordt uitsluitend incompany verzorgd.

  Tijd en plaats

  De training wordt gehouden bij Pharos. Op vrijdag 1 november 2019, van 9.30 tot 13.00 uur.

  Aanmelden open training 1 november 2019, 9.30 – 13.00 uur

  Inschrijving is mogelijk tot 11 oktober 2019
  *= verplicht veld

  Contact

  Voor meer informatie en planning, neem contact op met het team Training en advies: Marian Moons, Neeria Oostra en Sandra Hundersmarck.
  training@pharos.nl 
  T 030 234 98 00

  Meer over COPD

  Handboek ‘Ik heb COPD. Wat kan ik doen?’

  ‘Ik heb COPD. Wat kan ik doen?’

  Begrijpelijk handboek over COPD voor laaggeletterden, migranten, ouderen en lager opgeleiden. Als je het handboek bestelt, krijg je er de handleiding en de gesprekskaart bij.

  Infosheet COPD

  Infosheet COPD-patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden

  Nederland telt 600.000 mensen met COPD, waarvan 46% beperkt gezondheidsvaardig is. Zelfmanagement is essentieel bij het goed omgaan met COPD. Juist bij mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden is dit een probleem.